Приватним детективам України – наукова підтримка — Університет «КРОК»

Новини та події

Приватним детективам України – наукова підтримка

11 квітня 2017 Новини та події

В Університеті економіки та права «КРОК» відбулася масштабна Міжнародна науково-практична конференція «Теоретико-правові засади становлення, розвитку та діяльності інституту приватних детективів: вітчизняна та зарубіжна практика».

Організатором заходу виступила кафедра державно-правових дисциплін юридичного факультету Університету, яку очолює доктор юридичних наук, професор, Герой України А.Й. Француз.

Учасників Конференції привітали ректор Університету «КРОК» професор С.М. Лаптєв, проректор з наукової роботи Університету «КРОК», професор, член-кореспондент Національної академії правничих наук України В.С. Сідак, заступник директора Інституту держави та права ім. В.М. Корецького, професор, академік Національної Академії правових наук України О.В. Скрипнюк.

Програмний комітет конференції очолив проректор, декан юридичного факультету Університету «КРОК», професор В.К. Гіжевський.

Участь у конференції взяли правники-практики, юристи-науковці, менеджери і засновники приватних детективних фірм, молоді науковці в галузі права, викладачі та студенти юридичних факультетів столичних вищих навчальних закладів. Найактивнішою складовою наукового заходу були співробітники, докторанти, аспіранти, здобувачі та студенти Університету «КРОК». Зокрема ті, хто оволодіває фахом «Приватна детективна діяльність», адже Університет «КРОК» є піонером у запровадженні навчання за цією спеціалізацією в Україні.

Відкриваючи конференцію та анонсуючи глибоке наукове обговорення актуальної для нашого суспільства теми, А.Й. Француз зазначив, що у цивілізованому демократично-розвиненому громадянському суспільстві приватна детективна діяльність давно вже використовується як інститут забезпечення захисту законних прав та інтересів громадян і юридичних осіб. Промовець наголосив, що монополія державної правоохоронної системи у своїх реаліях породжує деструктивні негативізми, деформацію суспільної моралі. Тож сьогодні цілком очевидно, що становлення приватної детективної діяльності, її правова легалізація і функціонування в Україні є незворотним процесом.

Сьогодні, враховуючи достатньо швидкі темпи інтеграції України у Європейське співтовариство, нагальними завданнями є розробка та прийняття низки відповідних законодавчих актів. Проект закону «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» (реєстр. № 3726 від 28.12.2015) у Верховній Раді України проголосований ще рік тому. Але документ містить чимало протиріч, спірних положень, тож депутати й експертне середовище запропонували проект закону доопрацювати.

Запрошений до слова О.В. Скрипнюк зауважив, що рівень наукових досліджень у сфері правового регулювання детективних послуг є ще недостатнім. Де-юре приватної детективної діяльності в Україні не існує, тоді як де-факто ціла армія цілком професійних детективів проводить різні розслідування на замовлення. Доповідач висловив упевненість, що результати проведення Міжнародної науково-практичної конференції стануть вагомим кроком до врегулювання діяльності приватних детективів в Україні.

Учасників конференції привітали заступник Міністра юстиції України Г.Г. Гецадзе, помічник Міністра юстиції України кандидат політичних наук Б.П. Гдичинський, Надзвичайний та Повноважний Посол Азербайджану в Україні, доктор філософії, кандидат політичних наук, професор Т.М. Алієв. На запрошення організаторів конференції в її роботі також узяли участь український політик, юрист, експерт з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та боротьби з організованою злочинністю і корупцією, один із засновників Союзу офіцерів України, генерал-лейтенант, Герой України Г.О. Омельченко, народний депутат, генерал-лейтенант міліції М.П. Паламарчук.

Актуальність теми міжнародної науково-практичної конференції підтвердила велика кількість присутніх у залі учасників та гостей, у тому числі зарубіжних. Тематикою конференції зацікавилося молоде покоління правозахисників, котрі в майбутньому планують пов’язати власну кар’єру зі сферою приватного розшуку та приватної правової допомоги.

Про місце приватних детективів у розслідуванні злочинів, про співпрацю з правоохоронним органами доповів колишній заступник міністра внутрішніх справ України, генерал-майор міліції, доктор юридичних наук, професор О.М. Чистяков. З доповіддю про створення та діяльність Всеукраїнської асоціації приватних детективів та Української детективної спілки виступив президент громадської спілки «Український детективний союз» А.В. Денисенко. Він навів перелік детективних послуг в Україні та зазначив, що ринок цей систематизується і розширюється в межах міжнародного співробітництва. Тези наукової розвідки щодо того, конкурентами чи партнерами правоохоронних органів України є приватні детективні агентства, виголосив завідувач секції приватної детективної діяльності кафедри державно-правових дисциплін Університету «КРОК» професор В.А. Тимошенко.

Легендарний сищик, двічі керівник кримінального розшуку столиці, адвокат, позаштатний радник Адміністрації Президента України (у 1993–1994 рр.) М.О. Горащенков висловив переконання, що висновки та знання, набуті в результаті проведення конференції, матимуть суттєвий вплив на процес становлення та розвитку діяльності приватних детективів в Україні.

На конференції прозвучало понад півтора десятка наукових доповідей, у яких і поважні професори, і аспіранти змалювали проблеми щодо узгодження приватної детективної діяльності з конституційними правами людини, щодо автономії приватних детективів у праві збирати інформацію, щодо меж втручання у право на приватність, щодо ефективного правового регулювання діяльності приватних детективів і т. д. Широке обговорення мали порушені у наукових доповідях проблеми, які стосувалися законодавчого врегулювання діяльності приватних детективів в Україні. Інтерес викликала доповідь, у якій зроблено теоретико-правове дослідження правового статусу приватного детектива у Великій Британії.

Науково-практична конференція в Університеті «КРОК» дала серйозну аналітику діяльності інституту приватних детективів, окреслила наукові підвалини формування, становлення та розвитку інституту приватної детективної діяльності в Україні.

Матеріали конференції та тези виступів будуть оприлюднені у спеціальному збірнику Університету «КРОК».

Пропонуємо переглянути фотозвіт

Міжнародна науково-практична конференція / 02.03.2017

Університет «КРОК» на Flickr.com – зручні фотозвіти для Вас!

Оновлено: Понеділок, 20 травня 2019 17:54
Оплата ONLINE
 

Соціальні сервіси

RSS
 
 

Контактна інформація

Будьте завжди з нами

LinkedIn
 
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
Flickr
 
Telegram
 
YouTube
 
TikTok
 
 
Ви тут: Вища освіта » Новини та події » Приватним детективам України – наукова підтримка