Дистанційна освіта під час карантину: практичні кейси та новітні рішення — Університет «КРОК»

Новини та події

Дистанційна освіта під час карантину: практичні кейси та новітні рішення

22 липня 2020 Новини та події

Цьогоріч людство зіткнулося з наймасштабнішим викликом сьогодення, турбулентність впливу якого немає аналогів в історії, адже ті наслідки, спричинені всесвітньою епідемію коронавірусу, за своєю безпрецедентністю варто порівнювати із надзвичайними природніми катаклізмами чи геополітичними війнами.

Дійсно, і зараз коронавірус продовжує змінювати усталені механізми життя людства, адже досить гостро та безапеляційно поставлено запитання: чи зможуть функціонувати ключові сфери, інституції суспільного життя під час вимушеної самоізоляції, карантину та необхідності залишатись вдома?Для складання цього іспиту людству не надано було багато часу. Вочевидь, стрімкий злет інтеграції інформаційно-комунікаційних технологій, онлайн-інструментів у життя суспільства останніми десятиріччями був підготовкою для складання вищеозначеного іспиту.

Безперечно, для освіти ця епідемія теж стала величезним викликом. Адже, як стратегічно важлива сфера для сталого розвитку суспільства, вона, з одного боку, має досить високий індекс нормативної регламентації та регулювання. З іншого, сучасний освітній простір все більшою мірою інтегрується в інформаційний, і все більшою мірою традиційне уявлення про аудиторний режим здобуття освіти змінюється практиками дистанційної форми здобуття освіти, втіленням інформаційно-комунікативних технологій (ІКТ) у методику навчання, створення широкої мережі освітніх онлайн-курсів тощо. Тобто рівень функціональності та залученості навчальних закладів до інформаційного простору здобуття освіти був гарно протестований на дієздатність в час епідемії.

В Університеті «КРОК» з 2012 року існує дистанційна форма навчання. Його основою стала система Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment, вимовляється «Мудл»), яка, за визначенням її розробників, є «….модульним об'єктно-орієнтованим динамічним навчальним середовищем, його називають також системою управління навчанням (LMS), системою управління курсами (CMS), віртуальним навчальним середовищем (VLE) або просто платформою для навчання, яка надає викладачам, учням та адміністраторам дуже розвинутий набір інструментів для комп'ютеризованого навчання, в тому числі дистанційного».

Microsoft 365 (Office 365) впродовж декількох років успішно функціонує в Університеті «КРОК». У цю систему занурені всі освітньо-технологічні та управлінські системи навчального закладу. Студенти з самого початку навчання отримали власний акаунт Office 365, з його допомогою вони можуть користуватись усіма програмними додатками та дистанційними сервісами доступу до освітніх ресурсів.

Дійсно, період загальнонаціональних карантинних обмежень став справжнім викликом для багатьох українських закладів вищої освіти. Університет «КРОК» не став виключенням, хоча скоріш за все це був не виклик, а перевірка вже існуючих налагоджених систем дистанційного навчання, що діють тут з 2018 року. Університет давно вже входить до списку тих закладів вищої освіти, які пропонують не лише звичні денну та заочну форми навчання, а також дистанційну. Тож, за час карантинних обмежень відбулась ще більша інтеграція усіх платформ для дистанційного навчання та застосування їх не лише для навчання, а й для організації та управління навчальним процесом. Мається на увазі «e-KROK» – єдине корпоративне інформаційно-освітнє середовище Університету, яке об’єднує можливості Office 365, платформи дистанційного навчання Moodle та інших інформаційних ресурсів Університету.

Під час карантину та вимушеної самоізоляції саме завдяки Office 365 перехід всіх студентів та викладачів на платформу Moodle відбувся швидко та якісно. Для продовження навчального процесу студентів усіх форм навчання залучили до онлайн-платформи Moodle на якій викладачі розміщують всі необхідні навчальні матеріали (презентації та відео), а також тестові завдання. В електронних журналах викладачі виставляють оцінки і мають змогу залишати коментарі щодо кожної надісланої роботи. Під час дистанційного навчання комунікацію з викладачами студенти також могли підтримувати через використання корпоративних скриньок krok.edu.ua Office 365, а також активно застосовують інші програмні продукти Office 365 (SharePoint та OneDrive). Згідно останніх даних онлайн опитування «Дистанційне навчання очима студентів» (котре проводилось в Університеті та Коледжі) серед найчастіше використовуваних засобів комунікації з викладачами студенти назвали саме систему Moodle (dist.krok.edu.ua) та поштові скриньки і програми Office 365.

Крім того, для студентів проводились онлайн-лекції та консультації. Якщо говорити про технічну частину, то найзручнішим для більшості викладачів та студентів стало використання не лише такого популярного під час карантину Zoom, де можна проводити лекції інтерактивно, а також продукту Microsoft Teams. Дійсно, він став справжнім відкриттям і для викладачів, і для студентів. Цей застосунок позиціонується його розробниками як «центр для командної роботи в Office 365 від Microsoft, що інтегрує користувачів, вміст і засоби, необхідні команді для ефективнішої роботи. Застосунок об'єднує все в спільному робочому середовищі, яке містить чат для нарад, файлообмінник та корпоративні програми». Оскільки найскладнішим під час карантину виявилась необхідність встановити чіткий, універсальний, безпечний та безперебійний канал зв’язку викладачів зі студентами, між співробітниками департаментів та кафедр, який був би безпечний та чітко ідентифікував користувачів. Саме Microsoft Teams відповідав всім необхідним цільовим критеріям. Крім того, надзвичайно позитивним є філософія додатку – це створення команди. І функціонал додатку дає всі можливості командної роботи під час дистанційного навчання. На практиці освітні менеджери, представники деканату та Студентського офісу, самі викладачі могли швидко створити команди зі студентських груп за спеціальностями, оскільки всі вони вже є користувачами Microsoft 365. З налаштуванням і технічною підтримкою Microsoft Teams допоміг локальний офіс найбільшого глобального партнера Microsoft – SoftwareONE.

Варто звернути увагу на гарне технологічне рішення в питаннях безпеки та ідентифікації в Teams, адже на відміну від Zoom, тут доступ до системи отримують тільки користувачі Microsoft 365 корпоративної мережі Університету «КРОК». Тим паче, що під час карантину у світових медіа було чимало сюжетів про кумедні й не дуже випадки т.зв. «зумбомбінгу», тобто неетичної поведінки в мережі, булінгу під час відеозустрічей у сервісі Zoom. Водночас, відмітимо, що всі поціновувачі застосунків та додатків, таких як відеосервіс Zoom, Skype повною мірою можуть використовувати їх, працюючи в командному центрі від Microsoft Teams.

Під час тривалої дії карантинних обмежень стало очевидним, що закінчувати навчальний рік доведеться також онлайн, але і це не стало трагедією, адже до того часу в Університеті вже були кейси прийняття онлайн екзаменів та захистів. І саме застосування Microsoft Teams стало надійною та безпечною програмою для проведення такого роду онлайн-подій.

Дієвим способом інформування студентів був і залишається сайт та офіційні профілі Університету у соціальних мережах. Адже, відомо, що в середньому молодь проводить по кілька годин в Instagram та Facebook.

У рамках імплементації основних положень Закону України «Про вищу освіту» щодо формування власної освітньої траєкторії та індивідуального навчального плану здобувача вищої освіти на базі Moodle паралельно з активною інформаційною кампанією було успішно проведено вільний вибір дисциплін на наступний навчальний рік для студентів 1, 2 та 3 курсів бакалаврату.

Дійсно, з введенням дистанційного навчання в умовах карантину життя Університету ні на хвилину не зупинялось! Університет «КРОК» продовжував активно працювати із застосуванням дистанційних технологій не лише в навчальному процесі. Для обговорення важливих та нагальних питань у дистанційній формі з використанням технології Microsoft Teams неодноразово проводились засідання ректорату.

Саме завдяки інтеграції всіх існуючих онлайн-платформ в одну систему перехід на дистанційне навчання для Університету «КРОК» став викликом, котрий увінчався успіхом. Ідея єдності простору e-KROK настільки захопила (у позитивному сенсі цього слова) усіх, що коли було вирішено святкувати 28-му річницю Університету онлайн, це було абсолютно природнім та звичним.

Особливо цікавим досвідом використання систем Microsoft 365 та Microsoft Teams є проведення таких масштабних подій, як от e-voting лідерів студентського самоврядування в фаховому Коледжі Університету «КРОК». Так, 15 та 16 червня 2020 року було проведено звітно-виборчу конференцію студентів Коледжу та вибори студентського самоврядування через сервіс Teams й Microsoft 365. У режимі відеоконференції в Teams мали змогу долучитись понад 100 учасників (так, звичайна безкоштовна ліцензія Zoom не дозволяє долучати до онлайн-зустрічі понад 100 осіб). Всі, хто долучився мали змогу дивитись відеоролики, робити виступи наживо, здійснювати голосування на основі використання Microsoft Forms, наживо транслювати свої матеріали, долучатись до чату. Маючи постійний супровід SoftwareONE Ukraine, Університет впевнено використовував сервіси максимально активно. Так, 16 червня відбулося електронне голосування та безпосередні вибори нового складу Студентської ради Коледжу через систему Moodle та акаунт Microsoft Teams.

За час дистанційного завершення навчального року звісно відбулась певна перевірка існуючих систем та можливостей e-KROK, а часом і певне переосмислення. Сьогодні можна з впевненістю сказати, що здобуття освіти дистанційно у розумінні сучасної молоді є необхідним атрибутом розвитку особистості. Проте слід зазначити, що популярність отримання вищої освіти дистанційно за кордоном давно вже цілком звичне явище. Звісно, освіта онлайн не замінить звичайної, але потрібно визнати, що вона має свої переваги. І першими кроками на шляху до дистанційної освіти є використання змішаного типу форм навчання.

 

Оновлено: Четвер, 20 травня 2021 12:27
Оплата ONLINE
 

Соціальні сервіси

RSS
 
 

Контактна інформація

Будьте завжди з нами

LinkedIn
 
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
Flickr
 
Telegram
 
YouTube
 
TikTok
 
 
Ви тут: Вища освіта » Новини та події » Дистанційна освіта під час карантину: практичні кейси та новітні рішення