Інтерв’ю з командою TIMESOFT — Університет «КРОК»

Новини та події

Інтерв’ю з командою TIMESOFT

07 липня 2021 Новини та події

У червні 2021 року за результатами реалізації практичної підготовки здобувачів другого курсу освітньої програми «Комп’ютерні науки» відбувся захист проєктів.

Ми вирішили поцікавитися враженнями студентів (Вергун Дмитро, Ластівка Тимофій, Белявцев Юрій, Тирон Владислав, Колесников Євгеній та Симоновський Євгеній) спеціальності «Комп’ютерні науки» про створені та реалізовані ними проєкти.

Що було головною ідеєю вашого проєкту?
Головна думка? Ви напевно жартуєте. Перед нами поставили завдання розробити програмний продукт з графічним інтерфейсом, а ось над ідеєю довелося неабияк подумати. Але головні цілі ми все ж для себе визначили: 1-а – нам необхідно було отримати досвід у створенні повноцінної програми, 2-а – навчитися працювати в команді.

Як ви знайшли тему та розробили концепцію?
Першу добу проєктної роботи ми приділили визначенню напрямку. Спочатку ми вирішили продукувати ідеї незалежно один від одного, але, на жаль, це не дало належного результату. Найкраще процес пішов після того, як ми вирішили застосувати метод мозкового штурму, якому нас вчили. Це дійсно дало дивовижні плоди. Ми згенерували більше 70 божевільних ідей, з яких вже було куди простіше вибирати (більшістю варіантів, якщо чесно, соромно ділитися, тому залишимо їх за кадром). Після відбору у нас залишилася тільки 1 дійсно цікава (а якщо зовсім чесно, то найадекватніша) ідея для проєкту, яку ми і розвивали в подальшому.

Який етап розробки викликав найбільше проблем та як ви їх вирішували?
Найбільше дрібних проблем було під час написання основного застосунку. Здебільшого вони виникали тільки через недосвідченість, але, на нашу радість, всі вони досить швидко вирішувалися. А ось з найскладнішими проблемами ми зіткнулися вже пізніше і при вирішенні тільки двох завдань, які ми вирішили за допомогою залучення фахівців з відповідними знаннями. І що найцікавіше – ці фахівці допомагали і консультували нас абсолютно безоплатно.
Отже, першою такою проблемою виявився Телеграм бот. Уявлення про те, як він повинен працювати і які виконувати завдання, у нас було, а ось відповідальна за бота людина не володіла достатніми знаннями, щоб це все реалізувати. Було вирішено звернутися за допомогою до фахівця. Віталій наочно показав процес написання бота, розібрав дрібні нюанси і підводні камені, з якими ми могли б зіткнутися, та навчив, як їх обійти, не створюючи «костилі». Це було надзвичайно цінним для нас, особливо якщо врахувати той факт, що він витратив близько 100 годин в цілому на кваліфіковану допомогу нашій команді.
Другою проблемою для нас стала документація. У нашій команді немає людини, хто б міг добре орієнтуватися в правилах написання записки до проєкту і створенні діаграм. Оцінивши кількість витраченого часу на самостійне навчання, ми прикинули, що записку ми закінчимо не раніше ніж до 2022 року, отже потрібен був фахівець по роботі з документами і бажано з такою ж прискіпливістю до дрібниць, як і ми. Таким чином, за допомогою Анастасії ми змогли отримати текст записки до проєкту в тому адекватному та читабельному вигляді, в якому він був на захисті. Загалом, ми дуже вдячні їм обом за те, що консультували і навчали практично на кожному етапі написання.

Чи було достатньо отриманих в університеті знань для вирішення більшості з них?
Як ви вже зрозуміли, проблем виникало безліч, причому їх виявилося набагато більше, ніж ми могли собі уявити, коли починали проєкт. Само собою, що знань, отриманих в університеті, нам не вистачило, так як ми поставили перед собою набагато складніше завдання, ніж планувалося для даного проєкту. Від нас просили всього лише написати логіку програми і «прикрутити» графічний інтерфейс. Цього нам здалося мало, і ми вирішили працювати над більш амбітним проєктом. Ми використовували практично всі знання, що отримали в університеті за обидва курсу, а це – дуже багато.
Для прикладу наведу список предметів, знання яких нам допомогли в реалізації даного проєкту і це тільки за 2-й курс:

  • Аналіз даних;
  • Дизайн конфліктів;
  • Організація баз даних та знань;
  • Технологія створення програмних продуктів;
  • Управління ІТ-проєктами;
  • Об'єктно-орієнтоване програмування
  • WEB-технології та WEB-дизайн;
  • Креативне мислення;

Інноваційне підприємництво та управління стартап проєктами.
Список виходить досить значний на перший погляд, але можу з упевненістю сказати, що якщо виключити хоча б один предмет з цього списку, даного проєкту могло б зовсім не існувати.
І все ж, у поставленій нами задачі були і такі питання, які вимагали від нас більше знань, ніж ми мали, що збільшило витрати часу на розробку і оформлення в рази. Сказати, що ми працювали на максимально можливих потужностях – нічого не сказати. Так, ми дійсно працювали абсолютно кожен день, включно з вихідними, по 12, а бувало і по 20 годин на добу. Нерви полетіли, комусь від перенавантаження та надмірної напруги довелося навіть звернутися в лікарню. Можливо, людина, що направляла і курувала кожного члена команди, трохи перестаралася щодо тиску, і ефект виявився явно не таким, як планувалося, але команда максимально наблизилася до того, щоб вписатися в терміни, які надавалися для здачі проєкту.

Залучення було максимальним, напруга – граничною, аж до того, що ліг спати о 3:30, а о 4:00 вже прокинувся з думкою, що я знаю, як вирішити цю задачу і сідаю далі працювати над проєктом.
До речі, ось, що цікаво: проєкт вже зданий, і ні у кого з команди немає обов'язку щось встигнути або доробити, але, тим не менш, ми продовжуємо працювати разом над пошуком та виправленням багів, а також розширенням функціоналу створеного застосунку.

Чи були в команди труднощі під час комунікації та як їх було подолано?
Звичайно ж були, адже у нас повністю був відсутній досвід командної роботи в проєкті. На жаль через недосвідченість виникали дрібні конфлікти і вирішувалися не так швидко, як хотілося б. Дуже тішить, що всі конфліктні ситуації виявилися і були вирішені в перші 2 тижні роботи і надалі не повторювалися. Ось тут якраз і став у нагоді досвід, отриманий при вивченні «Управління ІТ-проєктами» і «Дизайну конфліктів».

Чому окрім створення самого продукту ви ще створили сайт для нього?
Ми прекрасно розуміли, що створюємо навчальний проєкт, а не будуємо бізнес. Проте, ми подумали, а що нам заважає постаратися і все оформити по-дорослому? Сайт створювався з думкою про те, що це буде виглядати презентабельно, ну і може додати нам ще трохи нового досвіду. Як ви бачите, все вдалося!

Оновлено: Середа, 07 липня 2021 12:14
Оплата ONLINE
 

Соціальні сервіси

RSS
 
 

Контактна інформація

Будьте завжди з нами

LinkedIn
 
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
Flickr
 
Telegram
 
YouTube
 
TikTok
 
 
Ви тут: Вища освіта » Новини та події » Інтерв’ю з командою TIMESOFT