Полиновий травень 44-го… — Університет «КРОК»

Новини та події

Полиновий травень 44-го…

12 червня 2017 Новини та події

18 травня 2017 року студенти 1-го курсу Коледжу економіки, права та інформаційних технологій відвідали музей Великої Вітчизняної війни, де відбувалася презентація науково-документального видання «Полиновий травень 44-го: дослідження, документи, свідчення». 

Основою для книги стали матеріали, які в 2010 році збирали працівники музею під час відрядження до АР Крим. У кількох словах зі сльозами на очах розповіла співробітник музею, учасниця тієї експедиції Наталія Гамарник про важку долю кримськотатарського народу.

Також у книгу вміщено щоденник записів Рамазана Ісмаїлова, записаний кримськотатарською мовою, що описує події від 18 травня 1944 р. до 6 червня 1945 р. Цей рукопис був сімейною реліквією для родини Ісмаїлових, проте вони передали його на зберігання музею, щоб інші люди могли дізнатися про події тих років. Над перекладом щоденника працював науковий співробітник Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського Нариман Сейтяг’яєв. Він виступав перед студентами зі своєю промовою, кажучи про те, як боляче перечитувати гірку історію його роду.

Визначне місце в книзі займають спогади Елеонори Захарівни – киянки, яка в дитячі роки мешкала в кримськотатарській родині. Вона розповідала про те, що мала багато знайомих кримських татар, проте після депортації не отримала від них жодної звістки. Студенти мали змогу побачити на обкладинці книги фотографію Елеонори Захарівни в молоді роки з її подругою – кримською татаркою. Сама ж Елеонора Захарівна зазначала, що більшості фотографій і рукописів, розміщених в книзі, уже 80 років, і вона навіть подумати не могла, що колись вони знадобляться.

Під час презентації студенти пройнялися атмосферою, яка панувала на заході. Їм сподобався формат зустрічі, адже вони мали змогу побачити та почути унікальних людей, причетних до створення важливої книги, завдяки якій кожен бажаючий може дізнатися про скорботні події, переказані самими кримськими татарами.

Оплата ONLINE
 

Соціальні сервіси

RSS
 
 

Контактна інформація

Будьте завжди з нами

LinkedIn
 
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
Flickr
 
Telegram
 
YouTube
 
TikTok
 
 
Ви тут: Вища освіта » Новини та події » Полиновий травень 44-го…