Екскурсія до Державного музею іграшки — Університет «КРОК»

Новини та події

Екскурсія до Державного музею іграшки

04 листопада 2016 Новини та події

У жовтні відбулася екскурсія учнів-членів відділення економіки Київської Малої академії наук учнівської молоді до Державного музею іграшки. У заході взяли участь студенти І курсу спеціальності «Фінанси і кредит» з поглибленим вивченням іноземної мови Коледжу економіки, права та інформаційних технологій: Марцонь Олександр, Блонський Назар, Некрутенко Анастасія. Юні економісти мали унікальну можливість прослухати цікаву лекцію на тему «Промислове виробництво іграшок в Україні за останні 80 років» на основі експозиції музею, яку для них провела методист Державного музею іграшки Юлія Сергіївна Віговська.

Ідея створення Державного музею іграшки зародилася ще в 1933 р. Сьогодні його колекція налічує близько 17000 експонатів, 200 з яких представлені на теперішній виставці, що час від часу оновлюється. Молоді економісти на власні очі побачили ексклюзивні зразки іграшок ХІХ століття із приватних колекцій та найкращі моделі іграшок, що виготовлялися в Радянській Україні у ХХ столітті. Діти були вражені тим фактом, що в Україні у часи СРСР іграшки виготовляли близько 400 підприємств, а у наш час − лише близько 200. Отже, масштаби виробництва і асортимент вітчизняних іграшок порівняно з минулим століттям істотно знизилися. Обдаровані та талановиті юні науковці зрозуміли, що розробка, виготовлення та популяризація українських іграшок є актуальною та прибутковою справою, оскільки на ринку українська іграшка представлена в недостатній кількості. Масове виготовлення іграшок в Україні розпочалось у довоєнний період із простих дерев’яних іграшок (каталок, коників, матрьошок) і продовжилось виробництвом ляльок, над якими вже працювали професійні скульптори та художники. Юні дослідники із захватом роздивлялися чудові іграшки найвідоміших підприємств України радянського періоду: заводу ім. Ватутіна, фабрики «Перемога» та Донецької фабрики іграшки.

З сумом зрозуміли вони, що під час Другої світової війни виробництво іграшок в країні припинилось. Через це на 4-х дівчаток у післявоєнний період припадала лише одна лялька. А 1 липня 1944 р. вийшла постанова про виготовлення іграшок на підприємствах України, яка зобов’язувала великі підприємства хоча б частково виготовляти іграшки. У цей же час була створена спеціалізована Художньо-технічна рада у справах дитячих іграшок, яка здійснювала їх психологічну та художньо-технічну експертизу. Роздивляючись іграшки, якими, можливо, гралися їхні батьки, бабусі та дідусі, підлітки зрозуміли, що сучасна іграшка не завжди є гарним прикладом естетичного смаку, краси та досконалої якості, на відміну від іграшок середини ХХ століття.

Патріотично налаштовані молоді економісти були приємно вражені фактом, що частину постійної експозиції Державного музею іграшки складає надзвичайно яскраве зібрання української народної іграшки. Багатство тематики, досконала простота форми та пластики, лаконічний декор та колорит, наявність звукових та рухливих елементів – головні ознаки традиційної народної іграшки. У селянському середовищі іграшка виконувала пізнавальну, виховну, комунікативну, естетичну функцію. Вона супроводжувала дитину від народження і знайомила її з традиціями рідного краю. В експозиції музею народна іграшка позиціонується не лише як декоративний предмет, мистецький об’єкт, а і як невід’ємна складова дитячої гри, засіб виховання та стимулювання творчості дітей і дорослих, професійних художників та аматорів, а також зразок для наслідування в дизайні сучасної промислової іграшки.

Адміністрація Коледжу висловлює надзвичайну вдячність за запрошення на екскурсію до музею іграшок Піліній Аліні Миколаївні – завідувачу відділення економіки Київської МАН, Кагляк Олені Володимирівні – завідувачу кабінету відділення економіки, методисту Державного музею іграшки Юлії Сергіївні Віговській

Оновлено: П'ятниця, 04 листопада 2016 19:59
Оплата ONLINE
 

Соціальні сервіси

RSS
 
 

Контактна інформація

Будьте завжди з нами

LinkedIn
 
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
Flickr
 
Telegram
 
YouTube
 
TikTok
 
 
Ви тут: Вища освіта » Новини та події » Екскурсія до Державного музею іграшки