«Жива спадщина» і туризм: українська традиційна вишивка. Професійна студія від фахівця — Університет «КРОК»

Новини та події

«Жива спадщина» і туризм: українська традиційна вишивка. Професійна студія від фахівця

14 грудня 2021 Новини та події

Нематеріальна культурна спадщина – «жива спадщина» – це надбання світової цивілізації і потужний туристичний ресурс. Тому, для студентів спеціальності «Туризм» пропонується вибіркова дисципліна «Спадщина ЮНЕСКО та туризм», на якій вивчається туристичний потенціал, насамперед, Всесвітньої культурної і природної спадщини та нематеріальної культурної спадщини.

1 грудня 2021 року для студентів 3 курсу спеціальності «Туризм» (група Тур-19), в рамках цієї дисципліни, в режимі онлайн, була проведена професійна студія «Українська традиційна вишивка у нематеріальній культурній спадщині», на яку були запрошені всі бажаючі студенти нашої спеціальності.

Захід відкрила автор курсу Мелько Людмила Федорівна – завідувач кафедри туризму, яка нагадала, що в Національний перелік нематеріальної культурної спадщини, включені 26 елементів, серед яких достойне місце займає українська традиційна вишивка, наголосила на важливості використання живої спадщини у туризмі та представила спікера, якого знає вся Україна.

Спікером виступив Мельничук Юрій Олексійович – старший науковий співробітник Всеукраїнського центру вишивки і килимарства міста Решетилівка Полтавської області.

Пан Юрій надзвичайно професійно представив вишивку з Національного переліку: вишивку «білим по білому» селища Решетилівка Решетилівського району Полтавської області, Борщівську народну вишивку (м. Борщів Тернопільської області). Окрім цього, була представлена вишивка різних географічних регіонів України.

Цінним є те, що пан Юрій демонстрував кращі зразки на конкретних прикладах, розкривав особливості, відмінності. Варто зазначити, що майстер має унікальну колекцію вишивки з усієї України, яку збирав протягом життя.

Ми були вражені глибокими знаннями, професіоналізмом, відданістю справі, яка є справою серця. На сьогодні, пан Юрій також керує студією вишивки, куди запрошує усіх бажаючих, має сторінку на Фейсбуці. Це справжній митець, який продовжує багатовікові традиції майстерності, популяризує кращі здобутки нашого народу.

Всі учасники були у захваті. Всього на заході були присутні 43 особи: студенти з 1 по 4 курс, наші випускники, колеги.

Ось деякі відгуки студентів:

«Юрій Олексійович вразив професіоналізмом, дуже сподобалось, що він не тільки розповідав, але й показував» (Левківська Ганна, 1 курс, Тур-21).

«Дякую за таку велику та прекрасну можливість мати справу з професіоналом, отримувати досвід та обговорювати дуже цікаві та пізнавальні теми» (Рогова Анастасія, 1 курс, Тур-21).

«Дуже інформативна зустріч, пана Юрія приємно було слухати. Також, важливим було те, що ми могли бачити роботи, – це зробило зустріч ще захопливішою. Курс дуже пізнавальний і вражаючий» (Крамаренко Микола, 1 курс, Тур-21).

«Захід був дуже пізнавальний, наш спікер дуже цікаво розповідав не тільки про вишивку, але і її значення в нашій культурі. Я б задоволенням хотів більше таких зустрічей. Тому що для використання у туризмі, потрібно розуміти та розбиратись в цьому…» (Плисенко Павло, 3 курс, Тур-19).

«Було цікаво слухати людину, яка любить свою справу, яка розуміється у своїй справі. Фахівцю з туризму це дуже корисно. Іноземним туристам також було б цікаво дізнатися про національне самовираження» (Бондар Карина, 3 курс, Тур-19).

«З нами діляться досвідом, який ми зможемо використати у своїй роботі у майбутньому, щоб створювати для туристів цікаві тури» (Горіна Юлія, 3 курс, Тур-19).

Кафера туризму висловлює щиру вдячність Мельничуку Юрію за можливість поділитися своїми знаннями, глибокий професіоналізм, закоханість у справу! Сподіваємось на подальші зустрічі!

Щиро дякуємо Мелько Людмилі Федорівні за організацію заходу та усім учасникам за активність!!!

Оновлено: Вівторок, 14 грудня 2021 16:19
Оплата ONLINE
 

Соціальні сервіси

RSS
 
 

Контактна інформація

Будьте завжди з нами

LinkedIn
 
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
Flickr
 
Telegram
 
YouTube
 
TikTok
 
 
Ви тут: Вища освіта » Новини та події » «Жива спадщина» і туризм: українська традиційна вишивка. Професійна студія від фахівця