Медсестринська справа в Україні: до питання історії — Університет «КРОК»

Новини та події

Медсестринська справа в Україні: до питання історії

16 листопада 2018 Новини та події

У 2018 році в Університеті «КРОК» з’явилась низка нових спеціальностей, серед яких – спеціальність «Медсестринство».

Нині бакалавр медсестринства – це дуже престижна та важлива професія, проте мало кому відомо, що так було не завжди і за часів Середньовіччя в Україні не було навчальних медичних закладів. Мистецтво лікувати і доглядати за хворими передавалося з покоління в покоління, від батьків дітям, або на зразок ремісничого учнівства при монастирях.

Починаючи з Середньовіччя і до початку ІІ половини ХVІІІ ст. в Україні лікували населення переважно цирульники. Вони надавали термінову хірургічну допомогу, видаляли зуби, ставили п’явки, банки.

Наприкінці XVIII ст. Київський військовий шпиталь почав приймати хлопчиків віком від 13 до 16 років для підготовки помічників, а згодом фельдшерів для самостійної роботи. З 30-х років XIX ст. допоміжних медичних працівників офіційно стали називати фельдшерами.

У 1775 році сенат видав наказ про створення у Києві урядового шпиталю. У 1792 році в місті був відкритий військовий шпиталь. З 1786 року при Кирилівському монастирі почав діяти будинок для інвалідів.

У 1831 році у Харкові була відкрита перша фельдшерська школа в Україні. У другій половині XIX ст. фельдшерські школи були відкриті в Полтаві, Чернігові, Одесі, Житомирі.

Відкриття перших навчальних закладів для підготовки медичних сестер у Західній Україні починається з першої школи медичних сестер, яка була створена лише у 1895 році при загальній лікарні у Львові.

Друга школа для підготовки медичних сестер була відкрита у Львові в грудні 1937 року і носила назву «Приватна школа догляду за хворими». Школа була власністю Товариства імені Христової дитини й готувала медичних сестер для дитячих установ. Навчання було платним. Сюди приймали жінок у віці 18-25 років. Підготовка тривала 2,5 року. Після закінчення навчання вони йшли працювати в дитячі лікарні, а частково — в дитячі консультації і багаті сім'ї, щоб доглядати за новонародженими та хворими дітьми.

Зусиллями Товариства Червоного Хреста в 30-х роках будуються фельдшерсько-акушерські пункти, колгоспні пологові будин­ки, лазні, аптеки та магазини санітарії. У роки Другої світової війни курси червонохресних медсестер готували сестер милосердя для фрон­ту. Тринадцять українських сестер милосердя, учасниць бойових дій, відзначені найвищою нагородою Міжнародного комітету Червоного Хре­ста — медаллю Флоренс Найтінгейл.

З 1961 року у структурі Товариства Червоного Хреста України створена і діє Патронажна служба, яка надає медичну та соціально-побутову допомогу самотнім, непрацездатним, людям похилого віку, інвалідам.

З 1995-1996 років почали відкриватися факультети сестринської справи в медичних університетах та академіях України. 30 січня 1996 року МОЗ України видає наказ «Про створення Національної програми розвитку медсестринства України».

Нині завдяки трансформації медичної системи здобувати престижну професію медсестри рівня бакалавр вигідно, адже це розширює спектр можливостей, збільшує можливості для розвитку та самореалізації.

Оновлено: Вівторок, 20 листопада 2018 13:14
Оплата ONLINE
 

Соціальні сервіси

RSS
 
 

Контактна інформація

Будьте завжди з нами

LinkedIn
 
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
Flickr
 
Telegram
 
YouTube
 
TikTok
 
 
Ви тут: Вища освіта » Новини та події » Медсестринська справа в Україні: до питання історії