Про спеціальність «Журналістика» від студентів (ч.2.) — Університет «КРОК»
Версія для друку

Про спеціальність «Журналістика» від студентів (ч.2.)

10 серпня 2020 Новини та події

У рамках навчально-ознайомчої практики для здобувачів спеціальності «Журналістика», яка відбувалася цього року дистанційно, пройшло обговорення здобувачами цієї спеціальності освітньої програми для підготовки журналістів Університетом «КРОК» й набуття ними теоретичних знань, отримання та формування практичних навичок стосовно використання цих складових в обраній спеціальності.

Студенти також обговорили поглиблення знань, одержання спеціальних умінь, прийомів у сфері журналістики; оволодіння формами, методами та жанрами сучасної журналістики на базі одержаних знань. Тож, Вашій увазі хочемо представити окремі думки студентів Університету «КРОК» стосовно такої підготовки.

Вергун Владислав (1 курс, денна): Тільки протягом І курсу ця освітня програма дала багато зустрічей та пресконференцій з провідними фахівцями в сфері журналістики. Перша зустріч була з відомим журналістом, громадським діячем, незмінним прессекретарем В’ячеслава Чорновола – Дмитром Понамарчуком. Пан Дмитро розповів про створений ним Фонд вільних журналістів імені В’ячеслава Чорновола та дав поради, як залишатися чесним політичним журналістом і бути незалежним. У листопаді я брав участь у пресконференці, присвяченій проєкту Франко-Української торгово-промислової палати «Створено жінками». Мав за честь поспілкуватися тет-а-тет з Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні Етьєн де Понсеном та взяти у нього інтерв’ю. У ході цієї конференції познайомився з головним редактором гламурного журналу ELLE – Cонею Забугою. Після конференції я неодноразово отримував запрошення від Французького Посольства на різноманітні події. І це родзинка цієї програми – журналіст як практик.

Філатенко Ольга (1 курс, денна): Журналістика – це є комунікація. У майбутньому це буде нашою роботою: спілкуватися з людьми, дізнаватися нову інформацію, а потім висвітлювати її, що ми і робили на парах. Ми вчимося вже зараз, навіть на таких, здавалося, звичайних заняттях. Інформація для журналіста коштує найдорожче, тож ми вчилися правильно її збирати, обробляти, вчилися писати заголовки, різноманітні замітки, рекламу, дізналися, які теми слід оминати та що робити, аби стати успішним журналістом. Завдяки такій програмі ми отримали чудову можливість отримати практичний досвід роботи і неоціненні знання від реальних практиків у ЗМІ.

Москаленко Наталія (2 курс, заочна): Аналізуючи кожну дисципліну, можна сказати, що «Українська мова у професійному спілкуванні» допомагає мені ставати більш освіченою, самокритичною у написанні текстів, знайти лексичні, орфографічні, пунктуаційні, граматичні та змістові помилки у власних доробках. Я вважаю, що журналіст повинен бути дуже грамотною людиною, адже його головна зброя – це слово. І тому навіть після закінчення університету, дисципліна «Українська мова у професійному спілкуванні» супроводжує журналіста все життя. Предмет «Англійська мова» допомагає мені, як майбутньому журналістові, розширити кругозір у сфері масмедіа, читати іноземні статті, спілкуватися з журналістами з інших країн та переймати від них досвід. Англійська мова – це міжнародна мова, яка допомагає налаштувати комунікацію між людьми різних національностей та знайти спільну мову. І тому кожен журналіст повинен знати англійську, бо саме він є головним комунікатор у всіх сферах життя. Зараз у світі відбувається повна діджиталізація, кожна сфера вимагає знання комп’ютера, і журналістика не стала винятком. Саме дисциспліна «Інформаційні та цифрові технології» дала мені базові навички використання комп’ютерних технологій, які полегшують написання матеріалів, їх обробку та публікування. Предмет «Основи журналістики» дав мені той «фундамент», ті знання, з якими я можу опановувати свою майбутню професію. Навички написання текстів різних жанрів та на різну тематику, які в подальшому я буду вдосконалювати, допоможуть у майбутньому досягти певних висот та знайти роботу. Тому програма насичена, на мою думку, потрібними теоретичними дисциплінами.

Краснобаєв Данило (1 курс, денна): Я тільки перелічу ті заходи, які я, як першокурсник, отримав від програми за перший курс (частина другого семестру дистанційно):

11.09.2019 - Дмитро Понамарчук

01.10.2019 – Валентин Щербачов

02.10.19 – «Інтерньюз» Україна

09.10.2019 – Михайло Сидоржевський

21.10.2019 – UKRINFORM, Євгеній Якунов

28-31.10.2019 – Сергій Скибчик

1-2.11.2019 – Новомедіа форум «Непотрібні журналісти»

14.11.2019 – «Громадське радіо»

15.11.2019 – Марія Строжицька

21.11.19 – Валерій Бажинський

21.11.2019 – телеканал «Прямий»

01.2019 – Володимир Вакулич

23.01.2020 – Андрій Куликов

28.01.2020 – Олександр Мелещенко

11.03.2020 – телеканал В.Щербачова.

Саме після майстер-класів з вищеназваними журналістами ми навчилися вже краще писати статті, репортажі, замітки. Як висновок до обговорення, зазначимо, що слід усвідомити: журналістика – не лише творчість написання, а ще й математичні розрахунки (наприклад, хвиль радіочастот для поширення цієї творчості). Журналістика – така ж точна наука як і математика, і її закони потрібно знати чітко. Університет «КРОК» забезпечує для здобувачів фаху журналістики належну практику не лише декілька тижнів на рік, а й упродовж усього навчального процесу. Така програма є значною перевагою серед інших університетів та навчає бути справжнім журналістом від самого початку навчання, а не лише у майбутньому.

Оновлено: Вівторок, 11 серпня 2020 11:21