Клумба замість смітника, краса замість бруду — Університет «КРОК»
Версія для друку

Клумба замість смітника, краса замість бруду

13 липня 2016 Новини та події

Активістка екологічного клубу однодумців «ЛОТОС» Коледжу економіки, права та інформаційних технологій Вікторія Дяченко, студентка 3 курсу юридичного факультету Університету «КРОК» отримала грант Президента України для обдарованої молоді на реалізацію екологічного соціально значимого проекту «Creative flowers». Кошти в сумі близько 40 тис. грн були виділені на створення квіткових клумб студентами Коледжу, а також учнями кількох столичних середніх навчальних закладів. На сьогодні гроші повністю освоєні, клумби квітують, милуючи око перехожих.

Екоклуб «ЛОТОС» замислив цю корисну справу ще два роки тому. Активісти вирішили прибрати і посадити квіти на неохайній, забрудненій ділянці, що дорогою від метро до Університету «КРОК». Ідею оформили як студентський проект «Creative flowers» і доручили очолити його Вікторії Дяченко, тоді ще студентці КЕПІТу.

Вікторія розповідає, що давно мріяла зробити щось реально корисне, помітне, значиме, і цей проект саме з такого ряду. Члени клубу активно узялися за роботу. Вийшли навіть на «Київзеленбуд» – і працівники цієї структури завезли на занедбану ділянку машину землі. На квіти заробляли самі, збираючи макулатуру. І тепер на колись захаращеному і засміченому клаптикові ростуть квіти.

Успіх, як відомо надихає, тож лотосівці запросили до себе на зустріч учнів київських шкіл, запропонували взяти участь у проекті. І наступного року ще дві занедбані ділянки стали клумбами. До речі, майстер-класи з розбивки та оформлення клумб провели друзі та партнери по проекту Національний природний парк «Голосіївський» та представники Молодіжної громадської організації «Нова Атлантида».

Минулого року Вікторія Дяченко, враховуючи ту обставину, що згодом до проекту приєдналися асоційовані навчальні заклади ЮНЕСКО та інші навчальні заклади Києва та Київської області, подала документи на отримання президентського гранту. Обґрунтовуючи потребу в гранті, студентка зазначила, що проект покликаний запобігти утворенню несанкціонованих сміттєзвалищ, забрудненню довкілля та псуванню естетичного вигляду вулиць, допомогти в озелененні міста. Для цього члени екоклубу обіцяли організувати прибирання засмічених ділянок та створення на їх місці креативних клумб.

Суспільна корисність від реалізації проекту полягає в тому, наголошує директор КЕПІТу, керівник екоклубу «ЛОТОС» Людмила Петрівна Сумбаєва, що створюються умови, за яких у перехожих не підніметься рука викинути сміття там, де ростуть квіти. Тим самим формується екологічна свідомість молоді. До того ж студенти дістали можливість реалізувати свій творчий і підприємницький потенціал.

Кошти президентського гранту були використані на закупівлю квітів та декоративних кущів. Всі рослини порівну розподілили між учасниками проекту – київськими школами №№65, 82, 85, 119, 125, а також колегіумом «Олімп», Фінансовим ліцеєм і КЕПІТом. Коледж, як ініціатор і організатор екологічного проекту «Creative flowers», узяв на себе облаштування трьох клумб – по вул. Лагерній, що дорогою до Університету «КРОК», по вул. Щербакова та поряд зі своїм навчальним закладом. Ці клумби студенти доглядають, у спеку самотужки доставляючи воду для поливу. Але добра справа того варта.

У результаті реалізації проекту «Creative flowers» протягом 2014-2016 років у Києві замість забруднених сміттям ділянок з’явилося 17 прекрасних клумб.

У вересні всі заклади – учасники проекту зберуться на підсумкову зустріч: звітуватимуть про виконану роботу, покажуть фото «до» і «після» облаштування клумб, обміняються враженнями, зауваженнями і, звичайно, обговорять наступні кроки в озелененні та естетичному впорядкуванні нових занедбаних ділянок.

Адже квіти замість каміння та бур’янів значно краще і корисніше. Це – як свято замість повсякденності.