«Політичне виховання в Берліні» — Університет «КРОК»
Версія для друку

«Політичне виховання в Берліні»

21 січня 2015 Новини та події

30 листопада – 6 грудня група з України в складі 16 осіб перебувала в Берліні в рамках проекту «Німецько-російський обмін». Зокрема, учасниками освітньої поїздки «Політичне виховання молоді в Берліні» стали активісти студентського самоврядування «КРОКу» – головний редактор університетської онлайн-газети Марина Гусакова та голова Студентської ради Університету Анастасія Войтенко.

Проект передбачав досить насичену й цікаву програму.

Уже першого дня була організована екскурсія, під час якої студенти відвідали меморіал «Берлінська стіна». Уранці другого дня  вони ознайомилися з меморіалом «Топографія терору», а ввечері зустрілися з Сандрою Хільдебрандт, референтом молодіжної політики сенатського управління освіти, молоді та науки.

Третій день розпочався із зустрічі з Фрауке Гронер в Бюро дітей і молоді «Марцано-Хеллердсдорф», де активістам представили низку проектів, спрямованих на підвищення рівня партиципації молоді Берліна в політичному і соціальному житті. Взагалі цей день став найбільш насиченим – було призначено ще два візити до молодіжних центрів «Бетонія» та «Імпульс», а також зустріч із представником недержавної організації «Німецько-російський обмін», на якій учасники обговорювали роль НДО в Німеччині.

У середу, 3 грудня, відбулася екскурсія до купола Рейхстагу. Після цього учасники зустрілися в координаційному бюро у справах дітей та молодіжної політики «Dreischeibe», де були представлені проекти, що проводяться в Берліні. Також у ратуші Ліхтенберг пройшло обговорення на тему «Місто і муніципалітет».

Останні два дні були організовані за менш щільним графіком – група мала лише по дві зустрічі. Так, у четвер Берн Энггерт, член палати депутатів Берліна, розповів учасникам проекту про діяльність молоді та сім'ї соціал-демократичної партії Німеччини, а пізніше відбулася екскурсія Палатою депутатів м. Берліна. У п'ятницю член Бундестагу Марі Луїза Бех розповіла групі про роботу «Партії зелених».

Незважаючи на напружений графік, студенти знаходили час і на культурну програму: завдяки спонсоруванню МЗС Німеччини учасники проекту могли відчути місцевий колорит під час обідів і вечерь у різних ресторанах міста.

Тож завдяки проекту українці могли не лише перейняти досвід такої потужної держави ЄС, як Німеччина, а й зануритися в її повсякденне життя.

 Студенти «КРОКу» висловлюють подяку ректору Університету Сергію Михайловичу Лаптєву і директору Київського ліцею бізнесу Людмилі Іванівні Паращенко за надані можливості.

 Своїми враженнями від поїздки до Берліну поділилася Марина Гусакова:

«Мабуть, мене дійсно можна назвати студентом-щасливчиком! Так вже склалося, що за п’ять років навчання в Університеті «КРОК» я бувала за кордоном щороку, і я дуже вдячна «КРОКу» за надані можливості.

У цьому році пунктом мого призначення стало місто Берлін. Раніше мені вже доводилося бувати в Німеччині, але ця поїздка особлива. Мені пощастило стати учасницею програми «Німецько-російський обмін», що реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Нашій групі була запропонована дуже  цікава програма, що передбачала зустрічі з громадськими діячами, політиками, звичайними жителями Німеччини. Дуже запам'ятався похід до найвідомішої німецької будівлі – Рейхстагу. Нам навіть вдалося побувати під куполом і побачити панораму міста.

Щодо культурної програми, то нам невимовно пощастило: на час нашого візиту до Німеччини припадало одне з неймовірно гарних свят – день Святого Миколая. Увесь передсвятковий тиждень ми могли насолоджуватися ярмарком, де можна було зігрітися гарячим глінтвейном і спробувати знамениті німецькі сосиски! :)

Я вже практично магістр і дуже скоро завершу навчання в моєму улюбленому Університеті, тому вважаю, що ця поїздка стала «жирною» крапкою в моїх студентських пригодах. Та звичайно, це не стосується пригод життєвих…»

 
 
Оновлено: Понеділок, 26 січня 2015 08:51