УРЯДОВА «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»: ТЕЛ. 1545 — Університет «КРОК»

Новини та події

УРЯДОВА «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»: ТЕЛ. 1545

22 грудня 2017 Новини та події

Якщо у вас є запитання або пропозиції до української виконавчої влади усіх рівнів з широкого кола проблем – телефонуйте на короткий номер 1545 (урядова «гаряча лінія») і отримуйте кваліфіковану, офіційну відповідь на будь-яке ваше звернення. 

16 грудня 2017 року студенти ННІМППО Університету «КРОК» разом зі Школою молодого дипломата під керівництвом Надзвичайного і Повноважного Посла України, проректора з міжнародних зв’язків, професора кафедри міжнародних відносин та суспільних комунікацій Дмитра Івановича Ткача відвідали унікальну інституцію – державну установу «Урядовий контактний центр». Дмитро Іванович Ткач, власне, і був ініціатором цього візиту.

Державну установу «Урядовий контактний центр» створено Урядом України 27 травня 2009 року з метою забезпечення оперативного реагування органів виконавчої влади на звернення громадян, підприємств, установ та їх взаємодії під час розгляду таких звернень. Спочатку він називався «Соціальний контактний центр», а з 28 липня 2010 року його переіменовано на державну установу «Урядовий контактний центр».

За щасливим збігом обставин екскурсоводом для студентів Університету «КРОК» став відомий державний діяч, дипломат, Генеральний консул, Надзвичайний і Повноважний Посланник України, заслужений працівник культури України Плохій Валерій Семенович, який упродовж 7 років очолював Урядовий контактний центр, а зараз є його головним громадським консультантом.

Валерій Семенович повідомив, що нині Урядовий контактний центр є самодостатньою авторитетною і єдиною в країні структурою, що дає можливість прямої комунікації між населенням України та центральними органами виконавчої влади. Ця комунікація здійснюється за допомогою звернень громадян і офіційних відповідей на них. Причому усі звернення реєструються, вносяться до єдиної бази даних з присвоєними вхідними номерами, надсилаються до відповідних державних установ, які в свою чергу дають повну, кваліфіковану і вичерпну відповідь на кожне таке звернення. І вже ці офіційні відповіді у встановленому порядку надходять до громадян.

Розпочалась екскурсія з телестудії, звідки зазвичай транслюється телепередача «Уряд на зв’язку з громадянами» і де в різний час виступали усі прем’єр-міністри і міністри профільних міністерств за останні приблизно 10 років. А потім Валерій Семенович люб’язно запросив студентів до операторської зали, де безпосередньо йде процес прийняття звернень громадян.

За день таких звернень приймається приблизно 8-9 тисяч, за тиждень – 70-80 тис. А за весь минулий рік було зареєстровано 1 млн. 800 тис. звернень і приблизно стільки ж офіційних відповідей, які зберігаються у базі даних Урядового контактного центру. Це унікальна база даних, яка формується з 2010 року і дає широкий соціальний зріз проблем, що найбільше хвилювали громадян України за період роботи центру. На основі цих даних аналітичний центр регулярно готує звіти про звернення громадян і реакцію на них з боку виконавчої влади у вигляді інфографіки та подає їх до Секретаріату Кабінету Міністрів України. Такі звіти є безцінним джерелом інформації для формування внутрішньої і зовнішньої політики держави.

Подібні контактні центри є в багатьох країнах. Однак у кожної країни вони виконують свою специфічну функцію, яка визначається рівнем налагодженості зв’язку між центральною владою і громадянським суспільством. Так, скажімо в розвинених країнах багато спірних, конфліктних питань вирішують суди, що дозволяє чиновникам середньої і вищої ланки не розпорошувати свою увагу на сотні тисяч звернень громадян, які скаржаться на різного роду несправедливість.

В Україні створено мережу обласних контактних центрів, які приймають звернення громадян на місцях. Багато зусиль до створення таких центрів доклав особисто Плохій Валерій Семенович.

Екскурсія студентів завершилася в тій же телестудії, де відбулася підсумкова бесіда і можна було поставити запитання Валерію Семеновичу. Відбулась дуже змістовна і цікава розмова. Учасники екскурсії були задоволені та вдячні як Плохію Валерію Семеновичу, так і Ткачу Дмитру Івановичу. До речі, щиро вітаємо їх з Днем працівників дипломатичної служби, а Дмитра Івановича вітаємо ще й з Днем народження. Бажаємо міцного здоров’я, успіху в усіх починаннях.

До цього можна додати, що Урядовий контактний центр має свій сайт, де подається повна і вичерпна інформація про його діяльність, в тому числі і можливість оформити звернення до влади в електронному режимі. На всіх державних сайтах є банер урядової «гарячої лінії» з коротким номером 1545.

Фотографії з екскурсії нам люб’язно надали: учень Школи молодого дипломата Дмитро Дворжак і студентка ННІМППО Університету «КРОК» Наталія Король.

Оновлено: Вівторок, 26 грудня 2017 13:33
Оплата ONLINE
 

Соціальні сервіси

RSS
 
 

Контактна інформація

Будьте завжди з нами

LinkedIn
 
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
Flickr
 
Telegram
 
YouTube
 
TikTok
 
 
Ви тут: Вища освіта » Новини та події » УРЯДОВА «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»: ТЕЛ. 1545