Я б в оцінювачі пішов. «КРОК» мене навчить? – Так! — Університет «КРОК»

Новини та події

Я б в оцінювачі пішов. «КРОК» мене навчить? – Так!

29 листопада 2016 Новини та події

1 грудня 2016 року на базі Університету «КРОК» відбудеться круглий стіл, присвячений проблемам освіти фахівців, які працюють у сфері економіки нерухомості.

Про необхідність і формат такої освіти, актуальні аспекти зазначеної теми, які обговорюватимуть учасники заходу, ми розмовляємо з директором Центру економіки нерухомості Університету «КРОК», членом Президії Всеукраїнської Асоціації фахівців оцінки Дзюбком В.В.

- Сьогодні ніхто не заперечує важливості професійної освіти працівників сфери нерухомості. Здавалося б, час вдосконалювати існуючі напрацювання, вносити зміни до створених раніше навчальних планів і програм. Але чимала кількість суперечностей і неоднозначностей, та й просто застарілих методів у підготовці оцінювачів, ріелторів, девелоперів, управляючих нерухомістю, не дають змоги рухатися вперед. Тобто шлях начебто є, але куди він веде і чи рухатись саме ним, взагалі не зрозуміло, - зазначив Віктор Васильович.

- А чи існують певні засади фахової освіти оцінювачів, ріелторів та інших працівників сфери нерухомості?

- Необхідність професійної підготовки оцінювачів задекларована (хоча з освітянської точки зору і не зовсім коректно) в Законі України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». Принаймні, в документі визначений алгоритм підготовки: навчання на курсах за відповідною спеціалізацією – рік стажування – складання кваліфікаційного іспиту. Саме на стажування було багато нарікань від оцінювачів-стажерів — більшість фірм, особливо в регіонах, не виявляли великого бажання брати когось на практику. Мотивація: «не хочемо плодити конкурентів». А підсумок — стажування нерідко обертається на формальний процес, вміння і навички належним чином здебільшого не відпрацьовуються і не закріплюються. Саме тому одна з авторитетних громадських організацій – Всеукраїнська Асоціація фахівців оцінки – приділяє серйозну увагу освітній складовій становлення професії «оцінювач». Ось чому наша організація і виступила ініціатором проведення круглого столу з цієї проблематики.

- То яка ситуація з підготовкою ріелторів в Україні?

- Програми підготовки ріелторів свого часу були розроблені в Університеті «КРОК» та затверджені Фондом держмайна України спільно з Асоціацією фахівців нерухомості (ріелторів) України. Ці програми були варіативні, існувала можливість комбінувати їхні блоки та складові. На даний час я не обізнаний з тим, чи сьогодні коригуються і в чім саме ті програми професійними громадськими організаціями, з урахуванням особливостей нинішнього етапу розвитку економіки. Сподіваюся, що так. Бо у випадку «застиглості» навчальні матеріали перетворюються на набір практично неактуальних відомостей.

- Чи долучаються до підготовки фахівців і програм виші?

- Так, у деяких ВНЗ України є підготовка за спеціалізаціями, пов’язаними з ріелторством, однак вони «прив’язуються» до інших спеціальностей. Як правило, це відбувається за ініціативи самих навчальних закладів. Найчастіше спеціалізація виникає там, де є активні контакти вишу з представниками професійного середовища. Проте спеціалізація у контексті певної спеціальності має мінуси – чимала кількість дисциплін, які обов’язкові для спеціальності, є малоцікавими для ріелторства як такого. Натомість у навчальних планах відсутні дисципліни, важливі для становлення фахівця саме сфери економіки нерухомості. І головна вада спеціалізації – відсутність системи підготовки від бакалавра до магістра, а в перспективі – і наукової діяльності за цим напрямом. Хоча варто зазначити, що професійне середовище ріелторів не виявляє великого бажання контактувати з освітянами взагалі і студентством зокрема. Проведення різних майстер-класів, семінарів, участь у науково-практичних конференціях — це, швидше, виняток, ніж норма для представників топ-менеджменту ріелторських структур. Прикро. Адже один із способів популяризації професії — це контакти з різними аудиторіями, залучення до лав симпатиків ріелторської праці саме представників освітянської інтелігенції і студентської молоді. І якщо є попит на професію ріелтора, то чому ж не скористатися такою можливістю і не сприяти формуванню відповідного світогляду та розуміння ролі і значення ріелторської послуги?

- Чи є позитивні приклади взаємодії професійних організацій і навчальних закладів?

- Так. У Коледжі економіки, права та інформаційних технологій Університету «КРОК» відбувається підготовка за двома спеціалізаціями – «Фінансові основи ріелторської діяльності» в межах спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Оціночна діяльність» в межах спеціальності «Облік і оподаткування». Завдяки співпраці Університету «КРОК» з Асоціацією фахівців з оцінки випускники Коледжу за бажанням отримують також сертифікат спеціалізованих курсів з оцінки. Як я уже зазначав, зацікавленість сфери економіки нерухомості у фаховій підготовці управителів нерухомістю зростає. Існує і відповідне замовлення з боку суспільства. Адже триває активний процес створення ОСББ, їхня кількість зростає. Паралельно розвивається напрям з управління багатоквартирними житловими будинками. Тут вагому роль в організації курсів і практичної підготовки відіграє Асоціація професійних управляючих нерухомістю. Потенціал у неї достатній для того, щоб організувати якісний навчальний процес з допомогою якісного викладацького складу. Саме ця Асоціація вже доклала чимало зусиль до створення навчальних програм і стандартів підготовки фахівців у сегменті нерухомості.

- Чого очікуєте від круглого столу?

- Гострої і відвертої розмови про сьогоднішній стан справ у сфері підготовки фахівців для роботи в галузі нерухомості, про можливі напрями взаємодії професійного середовища і навчального закладу. Про проблеми і шляхи їх вирішення… Організатори заходу так сформулювали його головну мету: усвідомлення потреби у професійній освіті ріелторів, оцінщиків та інших працівників сфери нерухомості, готовність учасників уже існуючого професійного середовища бачити у професійній освіті інструмент створення конкурентної переваги зазначених професій на ринку праці в умовах сьогоднішніх реалій економіки України.

Оплата ONLINE
 

Соціальні сервіси

RSS
 
 

Контактна інформація

Будьте завжди з нами

LinkedIn
 
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
Flickr
 
Telegram
 
YouTube
 
TikTok
 
 
Ви тут: Вища освіта » Новини та події » Я б в оцінювачі пішов. «КРОК» мене навчить? – Так!