У приватних вишах навчатимуть безкоштовно — Університет «КРОК»

Новини та події

У приватних вишах навчатимуть безкоштовно

14 жовтня 2014 Новини та події

Які виші отримають гроші від держави, вирішать... самі студенти

«Комсомольська правда в Україні» з’ясовувала, що зміниться відповідно до нового Закону «Про вищу освіту», коли приватні вузи зможуть отримувати держзамовлення, фінансування від держави.

Купити диплом законно

Як ще цього літа обирали вуз у типовій українській родині? Спочатку вивчали, де поблизу можна опанувати бажану спеціальність безкоштовно. Отже, виші, в яких навчання платне, ігнорували. Навіщо, якщо є шанс не витрачати кошти? Якщо потрапити не вдавалося, включався інтерес до комерційного відділення: у тому ж державному ВНЗ, але за гроші. Чому не приватні вузи? Існує міф, що там освіта дорожча, хоча в реальності ціни в деяких комерційних навчальних закладах у 7 разів нижчі, ніж у державних.

Хто в Україні до нинішнього моменту йшов у приватний вуз? До речі, їх в Україні 96, і там навчається близько півмільйона студентів. Забезпечені люди, які хотіли вивчити дітей в елітних «вишах», де немає «чужинців». Але частіше ситуація інша. Результати ЗНО настільки плачевні, що такого абітурієнта візьмуться вчити лише за хороші гроші. Та ще й сама молода людина сподівається займатися, не напружуючись, і фактично «купити корочку».

Другий варіант: спеціальність, яка цікавить абітурієнта, майже не зустрічається в державних ВНЗ. Наприклад, в галузі біомедичної техніки.

Найрідше вступають до конкретного вузу, що зміг зацікавити сучасним обладнанням або зв'язками, допомогою в працевлаштуванні саме в ті фірми, куди націлився абітурієнт.

Гроші прийдуть за «розумниками»

Тепер же приватні виші вперше опиняться в рівних умовах із державними. На думку міністра освіти Сергія Квіта, з часом вони зможуть скласти конкуренцію державним університетам. Їм не доведеться більше вибирати тільки з тих абітурієнтів, які можуть заплатити.

Вирішувати, в яких ВНЗ можна вчитися безкоштовно, будуть... самі студенти. Але не всі, а «відмінники», які отримають за результатами ЗНО максимально високі бали. Якщо серед них буде попит на певний приватний навчальний заклад, він отримає гроші з бюджету на навчання «розумників і розумниць». Визначити вподобання буде легко. Хоча подавати документи абітурієнт зможе до будь-якої кількості вузів, а не в п'ять, як раніше, але ж сам він з 2016 р. буде ранжувати їх за ступенем бажаності. Тих, у кого кращі показники за результатами ЗНО, першими розподілять до вузів, які вони обрали, потім тих, у кого бали нижче, і так далі. Найсильніші абітурієнти навчатимуться безкоштовно, «під них» і виділять бюджетні місця. Тобто гроші будуть «ходити» за студентами. А вже в приватному виші вони чи державному, значення не має.

Як розібратися, куди податися

Вперше вузам доведеться не зосереджуватися на «вибиванні» бюджетних грошей, а насправді «спокушати» абітурієнтів, адже від їхнього вибору залежить і майбутнє навчального закладу.

–  Правда, є ризик, що модні виші й ті, які вміють себе вигідно подати, обійдуть більш маститих і серйозних конкурентів, – вважає освітній консультант Вікторія Романь.  –  Але це закони ринку. Гірше, якщо непопулярні, але потрібні державі спеціальності пропонуватимуть дуже обмежено. До речі, в приватних вишах не пропонують фізико-математичний напрям і майже не представлений технічний. Також було б добре, щоб програми навчання на такі спеціальності, як педагог і медик, були під особливим контролем держави і дозвіл на підготовку таких професіоналів давали лише найвідомішим університетам. Зараз в Україні можна вивчитися на вчителя, сімейного лікаря, стоматолога в крихітному провінційному приватному ВНЗ із сумнівним рівнем навчання.

Абітурієнтам радять, обираючи виш, орієнтуватися не на знайому назву і навіть не на матеріально-технічну базу, а на попит на диплом у роботодавців, на відгуки випускників, їхній рівень доходів, і так звану «збереженість у професії» (який відсоток тих, хто завершив даний університет і протягом 10 років продовжує працювати за фахом).

До речі

«Антиконкурс»: місць багато – зарахованих мало

Якщо проект правил вступу на 2015 рік схвалять і прохідний бал скасують, вступити до ВНЗ зможуть навіть ті, хто про це раніше не мріяв. Аби були гроші. Як зізнаються «приватники», оплата за навчання повинна бути не менше 1,5 тис. на місяць, щоб просто покривати витрати на навчання. Деякі приватні виші в регіонах в останні роки готові з відкритими обіймами взяти абітурієнта з мінімальним рівнем знань, оскільки в них серйозний недобір. Скажімо, в Університет сучасних знань на спеціальність «Облік і аудит» подався один студент, хоча передбачено 30 місць. Галицька академія прийняла всього 2 заяви на навчання маркетингу при 40 місцях, а на «Екологію» взяли одного замість 30. Бердянський інститут державного та муніципального управління на «Право» зарахував 3 з 30.

Дніпропетровський Міжнародний гуманітарно-педагогічний інститут «Бейт-Хана» (для єврейської молоді) на дошкільну освіту взяв одну людину з 20 місць, а на початкову освіту та економіку підприємства заявок не було взагалі, хоч передбачено 25 і 15 місць. В Художньому інституті художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі замість 100 студентів на живописі вчать 9 осіб.

Книгознавство та бібліотекознавство, міжнародна економіка та інформація, соціологія, яким можуть навчити в Київському університеті культури, не зацікавили жодного абітурієнта.

Саме приватні виші просили скасувати нижній бар'єр в 124 бали і 140 для профільних предметів: якщо абітурієнт набрав на тестуванні менше, він вже не міг стати студентом, скільки б не платив. Незабаром тільки виші зможуть вирішувати, кого приймати. Так зможуть «вижити» всі: невибагливим дістануться найбільш неграмотні студенти. Чи зможуть вони отримати «корочки»? Якщо так, це не дуже узгоджується з європейським підходом: людей із вищою освітою там менше, ніж у нас, проте дипломи – гарантія працевлаштування і вищої зарплати.

Правда, в самих вишах подейкують, що врятує таке нововведення ненадовго. ВНЗ, яких обиратимуть «двієчники», першими потраплять під загрозу закриття.

Компетентно

«Комерційні і державні – відтепер у рівних умовах»

Заступник директора департаменту вищої освіти МОН України Сергій Бондаренко:

–  Приватні вузи тепер опиняться в рівних умовах із державними. Крім держзамовлення, важливий ще один момент: не буде відмінностей в тому, що некомерційні вищі навчальні заклади працевлаштовують своїх випускників, а комерційні – ні. Відтепер не потрібно буде ні вишам підшукувати роботу колишнім студентам, ні випускникам відпрацьовувати бюджетне навчання. Примусова праця в Україні заборонена, тому не потрібно нічого ускладнювати.

До 1 листопада 2014 р. ми плануємо визначити граничну вартість навчання, вище за яку ВНЗ не повинні піднімати оплату. У грудні цього року має бути затверджений статут Національного агентства щодо забезпечення та контролю якості освіти, до складу якого увійдуть представники трьох приватних вишів. Усього ж обиратимуть 25 осіб: від Національної та галузевих академій наук, від організації роботодавців, від органів студентського самоврядування, але максимальна кількість – від вищих навчальних закладів. Проте ректорів ВНЗ не стануть висувати в Агентство для уникнення конфлікту інтересів. Буде організована міжнародна експертиза для відбору учасників. Національне агентство почне працювати в червні 2015-го. Саме воно видаватиме вишам ліцензії та проводитиме акредитацію освітніх програм: як у державних вищих закладах, так і в приватних.

На тему

Де можуть з'явитися безкоштовні місця

Кращі приватні виші за результатами рейтингу вищих навчальних закладів України 2014 року:

  1. Університет економіки та права «КРОК»
  2. Національна академія управління
  3. Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля
  4. Львівська комерційна академія
  5. Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»
  6. Київський міжнародний університет
  7. Київська школа економіки
  8. Європейський університет
  9. Український Католицький Університет
  10. Київська гуманітарна академія

Оригінал статті – «Комсомольская правда в Украине»: «В частных вузах будут учить бесплатно», Алина МИРОШНИКОВА (2 октября, 2014), http://kp.ua/life/472504-v-chastnykh-vuzakh-budut-uchyt-besplatno

Оновлено: Середа, 15 жовтня 2014 08:52
Оплата ONLINE
 

Соціальні сервіси

RSS
 
 

Контактна інформація

Будьте завжди з нами

LinkedIn
 
Facebook
 
Instagram
 
Twitter
 
Flickr
 
Telegram
 
YouTube
 
TikTok
 
 
Ви тут: Вища освіта » Новини та події » У приватних вишах навчатимуть безкоштовно